Nyheter i Arena

Här finner du ny funktionalitet och rättningar som gjorts i de senaste versionerna av Arena.

Version 4.2.0

Release-datum: 30 mars, 2020

EVENEMANG

• Det går att filtrera på plats och målgrupp i vyn Administration av evenemang. Filtret “Visa alla” visar även avslutade evenemang.
  • Det går att sortera på evenemangets namn i vyn Administration av evenemang.
  • Av tillgänglighetsskäl är det obligatoriskt att ange en alt-text när bilder läggs till i evenemang.
  • Det går att välja mer än en målgrupp för ett evenemang.
  • Utöver plats, går det nu att lägga till ett rum när ett evenemang skapas. Rummet visas i den detaljerade informationen om evenemangen. Rum läggs till som underkategorier till platser.
  • Månadsvis återkommande evenemang följer det valda startdatumet korrekt och beräknar upprepningen per månad (till exempel den andra måndagen eller på dag 4). Värdena kan också ändras. Det fungerar att använda dag 30 eller 31 för återkommande evenemang och synkas med andra månader med färre dagar.
  • För att spara plats och inte bryta layouten visas inte längre veckodag eller år för flerdagarsevenemang.
  • Målgrupper visas som dynamiska länkar i den detaljerade informationen om evenemangen.

TILLGÄNGLIGHET, ANVÄNDARGRÄNSSNITT OCH UTSEENDE

Följande områden/portletar innehåller tillgänglighetsrättningar:

• Sökning
  • Utökad sökning
  • Sökresultat
  • Sökhistorik (aktuella och sparade)
  • Katalogpost
  • Skaffa lånekort
  • Mina avgifter
  • Mina lån
  • Minneslista
  • Mina uppgifter
  • Mina reservationer
  • Betalningshistorik
  • Inköpsförslag
  • Kontakta biblioteket
  • Förfrågan om fjärrlån
  • Arena-artiklar

Förbättringarna inom tillgänglighet har utvecklats efter att Funka har genomfört en extern granskning av en av våra skarpa Arena-webbplatser, och omfattar:

• Tabeller i HTML-koden inom “Mina sidor”-portletarna har ersatts med andra element som skärmläsare kan uppfatta
  • Vissa pop up-fönster har uppdaterats så att skärmläsare kan uppfatta dem
  • Tabbordningen på sidor har anpassats i vissa fall

Alla nya Arena-webbplatser utvecklas med kontrastinställningar som möter tillgänglighetskraven. För webbplatser som utvecklats tidigare och kanske behöver anpassas hänvisas till Axiells support för ett kostnadsförslag.

Följande punkter inom tillgänglighet återstår att åtgärdas:

• En 404-sida (sidan kunde inte hittas)
  • Sökförslag ska uppfattas av skärmläsare

Dessa punkter kommer att ingå i kommande versioner.

PORTLETEN AVGIFTER

• Betala-knappen in portleten Avgifter visas endast om en betalningsleverantör har aktiverats.

ARENA-SÖKVÄGEN

• Det går att ta bort web/arena från URL:en. Detta innebär att webbplatser som använder en sökväg såsom https://yourlibrary.com/web/arena/welcome kan köras som https://yourlibrary.com/welcome. Alla nya kunder som får Arena 4.2.0 med Nova-temat får detta som standard. Kunder som redan använder Nova-temat kan uppgraderas utan kostnad. Andra kunder kan beställa denna tjänst mot en avgift.
    • En konsekvens av den här nya funktionaliteten är att användaradministration och redigering av innehåll inte kan göras i samma session. Detta innebär att du måste logga ut efter att exempelvis ha lagt till en ny användare i Arena, och logga in igen för att uppdatera innehåll.
    • Det rekommederas att ändra referenser till Arena-webbplatsen till den nya sökvägen, till exempel tredjepartsapplikationer som skapar dynamiska länkar till bestånd eller katalogpostinformation.

BETALNINGSLEVERANTÖRER

• DIBS har bytt namn till Nets.

UTÖKAD SÖKNING

• I bibliotekssystem där det endast finns en organisation är den enda organisationen förvald när knapparna Rensa/Återställ används och sökningen utförs då som den ska. För multiorganisationer blir det ingen förändring utan precis som tidigare är inget förvalt. Rensa/Återställ fungerar nu på samma sätt som när sidan laddas om.

FORMULÄR I FÖRFRÅGAN OM FJÄRRLÅN OCH INKÖPSFÖRSLAG

• Portletarna Förfrågan om fjärrlån och Inköpsförslag inkluderade användarens lånekortsnummer i e-post. Detta nummer är nu ersatt med ett låntagar-ID som är ett internt ID för låntagaren i bibliotekssystemet. Det är ett GDPR-krav att inte skicka information som kan äventyra användarens integritet via e-post.

LOKALA ÖVERSÄTTNINGAR

• Lokala översättningar kan visas som en tom sträng genom att tecknet # används i fältet för lokal översättning. Lokala översättningar bör användas med försiktighet och endast i undantagsfall för viktiga ändringar. Kommande versioner garanterar inte att strängar bibehålls, så alla textändringar bör dokumenteras för framtida bruk. Om någon översättning inte är lämplig, är det bättre att skapa ett supportärende istället så att gränssnittet kan förbättras.

SÖKNING

• Sökförslag visas även för titlar som börjar med citattecken.

SKAFFA LÅNEKORT

• Datumväljaren i portleten Skaffa lånekort fungerar som förväntat.

TEXTER I ANVÄNDARGRÄNSSNITTET

• Vissa texter på svenska och engelska har förbättrats med hänsyn till konsekvens och användarvänlighet.

Version 4.1.3

Release-datum: 20 januari, 2020

• Ändringar i infrastrukturen för att förbättra stabiliteten.

Version 4.1.2

Release-datum: 9 januari, 2020

• En förbättrad hantering av timeout av sidor har införts.

Version 4.1

Release-datum: 13 september, 2019

MODULEN ADMINISTRATION AV EVENEMANG

• Evenemang kan nu administreras helt och hållet i Arena, genom en tilläggstjänst. Du måste logga in i Liferay for att konfigurera evenemang.
  • Ett evenemang kan ha följande status: utkast, planerat, publicerat, avslutat eller inställt.
  • Publicerade och inställda evenemang visas för låntagare på bibliotekets sajt med hjälp av portleten Evenemang. Låntagare kan registrera evenemang online, om du har konfigurerat evenemangen så. Låntagarna kan också lägga till evenemang i sina kalendrar genom ett klick i evenemangsbeskrivningen, samt dela evenemang via e-post och sociala medier.
  • Det finns tre sorters evenemang: vanliga evenemang, flerdagarsevenemang samt återkommande evenemang.

För ytterligare information, se Evenemang

TILLGÄNGLIGHET, ANVÄNDARGRÄNSSNITT OCH STYLING

• Ständiga förbättringar införs för en bättre användarupplevelse.
  • Alla medietypikoner har ersatts av nya ikoner. Du finner hela listan här: Medietypikoner
  • Några saknade översättningar har lagts till.
  • Det finns nu stöd för språkvarianten en_US.

LIFERAY

• Organisationsroller används istället för tidigare globala roller. Befintliga användare konverteras vid uppgraderingen. För ytterligare information, se Användartyper i Arena
  • Det finns en ny lösenordspolicy. Samma lösenordspolicy bör användas för alla användare. För ytterligare information, se Lösenordspolicyer
  • CKEditor används som HTML-editor istället för AlloyEditor som användes innan.
  • Det finns nu stöd för amerikanskt datumformat.

BETALNINGSLEVERANTÖRER

• För svenska installationer finns nu möjlighet att aktivera Axiell Pay med Swish, med stöd för onlinebetalning via kort eller Swish. Se även Aktivera Swish för Easy från Nets
  • För tyska installation finns nu stöd för ITEOS.

Kontakta din lokala säljare för ytterligare information om betalningsleverantörer.

MEDIETYPER

• Följande medietyper har lagts till: eLearning and ePaper

E-MEDIA

• Födelsedatum har lagts till för att kunna begränsa lån med hänsyn till låntagarens ålder.

RESERVATIONER

• Förbättrad felhantering förhindrar att katalogpostsidan terminerar när den förväntade reservationsstatusen saknas.

LISTAN MED DYNAMISKA SÖKRESULTAT

• En övre gräns på 21 katalogposter per dynamisk söklista har satts på grund av prestandaskäl.

Version 4.0.3

Release-datum: 25 maj, 2019

EVENEMANG

• Stöd för evenemang som skapats i ett backendsystem för bibliotek.

LIFERAY

• Felaktiga översättningar i gränssnittet är nu rättade.

DOKUMENT OCH MEDIA

• Nu visas förhandsvisningen av uppladdade bilder och dokument.

FASETTER

• Felet med att fasetterna i sökresultatet försvann om man ändrade språk med språkportleten är nu rättat.

Version 4.0.0 – 4.0.2

Release-datum: 30 oktober, 2018

INFRASTRUKTUR

• Omindexering ingår i uppgraderingen.
  • Liferay är uppgraderat till version 7.0.6 GA7. Detta innebär en stor förändring i det administrativa gränssnittet i Arena. Se mer under Nyheter i Liferay 7.

NYHETER I LIFERAY 7

Nedan följer ett urval av de nyheter som finns i Liferay 7.

• Uppgraderingen till Liferay 7 innebär att Arena nu har ett helt nytt administrativt gränssnitt.
  • Responsivt användargränssnitt: Uppgraderingen av det administrativa gränssnittet innebär också att det är responsivt. För att logga in från en mobil enhet, byt ut /arena i url:en till /guest, exempelvis bibliotek.kommun.se/web/arena till bibliotek.kommun.se/web/guest.
  • Nu finns det en enklare bildhanterare i Liferay. Bilder som laddas upp i Dokument och Media kan bland annat beskäras, kontrasten kan ändras och det går att välja filter.
  • Nu finns ett nytt formulär. Man kan skapa omröstningar, ställa frågor till sina besökare med mera på ett lätt och smidigt sätt genom att skräddarsy sina egna formulär.

BOKTIPS

• När Arena uppgraderas till version 4.0 tillkommer en ny funktion, Boktips. Boktipsen görs med hjälp av Liferayartiklar. Det finns möjlighet att koppla boktipset till en katalogpost, lägga till kategorier, med mera. För ytterligare information, se Boktips

TEXTER

• Under Mina sidor – Mina uppgifter har texten ändrats till ”Logga in för att se dina uppgifter. Logga in med lånekortsnummer/personnummer och PIN-kod.”
  • I formuläret för Skaffa lånekort har rubriken ”Inmatningsbekräftelse” bytts ut mot ”Bekräfta PIN-kod”.

STYLING

• Eventuella anpassningar av styling och javascript efter patch/uppgradering ingår normalt inte i underhållsavtalet. Däremot har ett antal bibliotek tecknat uppgraderingsgaranti som avser detta. Välkommen att kontakta oss om du känner dig osäker på förutsättningarna för ditt bibliotek.

WEBBLÄSARE

Desktop

• Internet Explorer 11 och Edge*
  • Chrome, senaste version
  • Firefox, senaste version

Mobilt

• Safari för mobil*
  • Chrome*