Nyheter i Arena

Här finner du ny funktionalitet och rättningar som gjorts i de senaste versionerna av Arena.

Version 4.1.3

Release-datum: 20 januari, 2020

• Ändringar i infrastrukturen för att förbättra stabiliteten.

Version 4.1.2

Release-datum: 9 januari, 2020

• En förbättrad hantering av timeout av sidor har införts.

Version 4.1

Release-datum: 13 september, 2019

MODULEN ADMINISTRATION AV EVENEMANG

• Evenemang kan nu administreras helt och hållet i Arena, genom en tilläggstjänst. Du måste logga in i Liferay for att konfigurera evenemang.
  • Ett evenemang kan ha följande status: utkast, planerat, publicerat, avslutat eller inställt.
  • Publicerade och inställda evenemang visas för låntagare på bibliotekets sajt med hjälp av portleten Evenemang. Låntagare kan registrera evenemang online, om du har konfigurerat evenemangen så. Låntagarna kan också lägga till evenemang i sina kalendrar genom ett klick i evenemangsbeskrivningen, samt dela evenemang via e-post och sociala medier.
  • Det finns tre sorters evenemang: vanliga evenemang, flerdagarsevenemang samt återkommande evenemang.

För ytterligare information, se Evenemang

TILLGÄNGLIGHET, ANVÄNDARGRÄNSSNITT OCH STYLING

• Ständiga förbättringar införs för en bättre användarupplevelse.
  • Alla medietypikoner har ersatts av nya ikoner. Du finner hela listan här: Medietypikoner
  • Några saknade översättningar har lagts till.
  • Det finns nu stöd för språkvarianten en_US.

LIFERAY

• Organisationsroller används istället för tidigare globala roller. Befintliga användare konverteras vid uppgraderingen. För ytterligare information, se Användartyper i Arena
  • Det finns en ny lösenordspolicy. Samma lösenordspolicy bör användas för alla användare. För ytterligare information, se Lösenordspolicyer
  • CKEditor används som HTML-editor istället för AlloyEditor som användes innan.
  • Det finns nu stöd för amerikanskt datumformat.

BETALNINGSLEVERANTÖRER

• För svenska installationer finns nu möjlighet att aktivera Axiell Pay med Swish, med stöd för onlinebetalning via kort eller Swish. Se även Aktivera Swish för DIBS Easy
  • För tyska installation finns nu stöd för ITEOS.

Kontakta din lokala säljare för ytterligare information om betalningsleverantörer.

MEDIETYPER

• Följande medietyper har lagts till: eLearning and ePaper

E-MEDIA

• Födelsedatum har lagts till för att kunna begränsa lån med hänsyn till låntagarens ålder.

RESERVATIONER

• Förbättrad felhantering förhindrar att katalogpostsidan terminerar när den förväntade reservationsstatusen saknas.

LISTAN MED DYNAMISKA SÖKRESULTAT

• En övre gräns på 21 katalogposter per dynamisk söklista har satts på grund av prestandaskäl.

Version 4.0.3

Release-datum: 25 maj, 2019

EVENEMANG

• Stöd för evenemang som skapats i ett backendsystem för bibliotek.

LIFERAY

• Felaktiga översättningar i gränssnittet är nu rättade.

DOKUMENT OCH MEDIA

• Nu visas förhandsvisningen av uppladdade bilder och dokument.

FASETTER

• Felet med att fasetterna i sökresultatet försvann om man ändrade språk med språkportleten är nu rättat.

Version 4.0.0 – 4.0.2

Release-datum: 30 oktober, 2018

INFRASTRUKTUR

• Omindexering ingår i uppgraderingen.
  • Liferay är uppgraderat till version 7.0.6 GA7. Detta innebär en stor förändring i det administrativa gränssnittet i Arena. Se mer under Nyheter i Liferay 7.

NYHETER I LIFERAY 7

Nedan följer ett urval av de nyheter som finns i Liferay 7.

• Uppgraderingen till Liferay 7 innebär att Arena nu har ett helt nytt administrativt gränssnitt.
  • Responsivt användargränssnitt: Uppgraderingen av det administrativa gränssnittet innebär också att det är responsivt. För att logga in från en mobil enhet, byt ut /arena i url:en till /guest, exempelvis bibliotek.kommun.se/web/arena till bibliotek.kommun.se/web/guest.
  • Nu finns det en enklare bildhanterare i Liferay. Bilder som laddas upp i Dokument och Media kan bland annat beskäras, kontrasten kan ändras och det går att välja filter.
  • Nu finns ett nytt formulär. Man kan skapa omröstningar, ställa frågor till sina besökare med mera på ett lätt och smidigt sätt genom att skräddarsy sina egna formulär.

BOKTIPS

• När Arena uppgraderas till version 4.0 tillkommer en ny funktion, Boktips. Boktipsen görs med hjälp av Liferayartiklar. Det finns möjlighet att koppla boktipset till en katalogpost, lägga till kategorier, med mera. För ytterligare information, se Boktips

TEXTER

• Under Mina sidor – Mina uppgifter har texten ändrats till ”Logga in för att se dina uppgifter. Logga in med lånekortsnummer/personnummer och PIN-kod.”
  • I formuläret för Skaffa lånekort har rubriken ”Inmatningsbekräftelse” bytts ut mot ”Bekräfta PIN-kod”.

STYLING

• Eventuella anpassningar av styling och javascript efter patch/uppgradering ingår normalt inte i underhållsavtalet. Däremot har ett antal bibliotek tecknat uppgraderingsgaranti som avser detta. Välkommen att kontakta oss om du känner dig osäker på förutsättningarna för ditt bibliotek.

WEBBLÄSARE

Desktop

• Internet Explorer 11 och Edge*
  • Chrome, senaste version
  • Firefox, senaste version

Mobilt

• Safari för mobil*
  • Chrome*

Kommentar

Axiell ansvarar och säkerställer kontinuerligt att Arena alltid är kompatibel med den senaste versionen av Google Chrome och Mozilla Firefox.

Webbläsarversioner som släpps efter en stor Arena-version är därmed inte testade och stöd för dessa kan därmed inte garanteras.

Webbläsarversioner som stöddes i en tidigare Arena-version, och som har nått sin produktcykels slut testas inte längre och stöd för dessa äldre webbläsare garanteras inte.

Kompatibilitets- och Quirks-läge stöds inte. (Detta är tekniker som innebär att webbläsaren emulerar en äldre version).

* Icke responsiva Arenor fungerar tekniskt men lämpar sig inte för mobila plattformar. Eventuella anpassningar av styling och javascript efter patch/uppgradering ingår normalt inte i underhållsavtalet, såvida uppgraderingsgaranti inte tecknats. Välkommen att kontakta oss om du känner dig osäker på förutsättningarna för ditt bibliotek.

KÄNDA FEL

• Bildhanteringsverktyget fungerar inte fullt ut i Internet Explorer.