Användartyper i Arena

En användartyp tilldelas roller, och roller består av olika behörigheter. Du hittar rollerna under Användare i Kontrollpanelen. I Liferay finns det ett antal roller som inte används i Arena.

Definitionen av organisationen i Arena är den kompletta Arena-sajten med alla dess tillgångar och användare. För att hantera användare måste du logga in på Liferay.

Följande tabell innehåller den nya förenklade modellen över användartyper som är fördefinierade i systemet, från och med Arena 4.1.

Användartyp Beskrivning

Organization owner

En Organization owner har full åtkomst för att konfigurera Arena-sajten, dess användare och behörigheter, såväl som alla typer av innehåll. Vanligtvis finns det en eller två Organization owners på biblioteket som har genomgått administratörsutbildning. Utöver rollen Liferay Organization Owner, tilldelas Arena Organization owner även rollen som Arena Power User.
Organization administrator En Organization administrator kan skapa och uppdatera alla delar av innehållet, bland annat organisera sidor, kategorier och artiklar, göra inställningar av portletar osv.
Organization user En Organization user kan skapa och ändra artiklar samt använda resurser såsom kategorier som en Organization administrator har skapat. En Organization user kan ladda upp dokument och bilder i Dokument- och mediabiblioteket. Alla användare som tillhör en organisation tilldelas denna roll.
Låntagare En låntagare som har loggat in på Arena kan reservera titlar och låna böcker. För att kunna göra något där de inte längre kan vara anonyma, kommer Arena be om ett användarnamn och godkännande av villkor.

Äldre användartyper

Tidigare har Arena omfattat ett antal användartyper som inte längre finns. Du kan fortsätta att använda dessa typer i ditt system om du redan har konfigurerat dem, men de kommer inte att underhållas och förbättras.

Användartyp Beskrivning
Ej inloggad användare En person som inte har loggat in på Arena – varken med kortnummer och PIN-kod eller med användarnamn och lösenord – kan fortfarande söka i katalogen och till exempel visa öppettider, läsa artiklar och söka efter evenemang.
Lånekortsinnehavare En användare med ett lånekort på detta bibliotek men inget Arena-konto loggar in genom att använda sitt kortnummer och PIN-kod. En lånekortsinnehavare har tillgång till bibliotekstjänster, till exempel reservera en titel, men kan inte skriva recensioner, tagga, betygsätta osv.
Arena-redaktör Endast Arena-redaktören kan skapa och uppdatera Arena-artiklar.
Axiell Arena-användare När du skapar en Arena-användare sparas användarnamn och lösenord i Arena Central services tillsammans med anslutningen till kortnummer och PIN-kod. Detta innebär att användaren har tillgång till alla funktioner oavsett om den loggar in med kortnumret och PIN-koden eller med användarnamn och lösenord, bland annat bibliotekstjänster som att reservera titlar, såväl som att recensera, tagga, betygsätta osv. Samma användarnamn kan användas i alla svenska Arena-installationer med hänsyn till lokala inloggningsregler. En automatiskt skapad Arena-användare har samma behörighet som en fullvärdig Arena-användare men kan inte logga in som gäst på ett annat bibliotek.
Full Arena-användare En fullvärdig Arena-användare har ett lånekort på detta bibliotek och har tillgång till alla bibliotekstjänster, till exempel reservera en titel, skriva recensioner, tagga, betygsätta osv.
Administratör

En Arena-administratör har tillgång till vissa administrativa funktioner, såsom att hantera artiklar och bilder och skicka meddelanden.

Liferay-administratör Liferay-administratören är åtskild från Arena-administratören. Liferay-behörighet krävs för att lägga till sidor, lägga till portletar, ändra teman osv.