Arena Nova

För Arena-installationer från och med version 4.0. kan Arena Nova användas för en smart och konsekvent layout. Arena Nova aktiveras av Axiell. Det inkluderar flera komponenter som kan användas som mallar, till exempel fokusgenvägar, nyhetsartiklar och evenemangsartiklar. Följande avsnitt beskriver hur du kan göra anpassningar som passar din sajt.

Fokusgenvägar

Fokusgenvägar ligger högst upp på startsidan för att direkt fånga besökarens uppmärksamhet och intresse. Du kan välja att lyfta fram vissa delar av bibliotekets verksamhet eller sidor på bibliotekets sajt.

Följ stegen nedan för att redigera en fokusgenväg:

1. Gå till startsidan. Du finner förberedda exempel på fokusgenvägar.
  2. Klicka på redigeringsikonen för artikeln som du vill uppdatera.
  3. Ändra rubriken till den titel du föredrar.
  4. Lägg till en kort och lockande text på 2-3 rader som beskrivning.
  5. Klistra in länken dit genvägen ska gå – helst har du redan denna sida öppen i en annan webbläsarflik.
  6. Välj en bild från Dokument och media eller ladda upp en ny bild från din dator. Se till att bilden inte är högupplöst (anpassad för utskrift) för att undvika att sidan laddas långsamt. Se till att ange en Alt-text för tillgänglighet.
  7. Beroende på bildernas färger och klarhet är det möjligt att du vill anpassa textens utseende under Text och toningsfärger. Till exempel kan du välja Vit text/svart toning eller vice versa – pröva helt enkelt olika alternativ för att se vilket som ser bäst ut med bilden du valt.
  8. Kanske vill du använda en bakgrundsfärg istället för en bild. I så fall anger du den RGB-färgkod som du vill använda i hexadecimalt format.
  9. Klicka på Publicera och uppdatera sidan för att se att din fokusgenväg har sparats och att artikeln visas så som du vill.

Du kan konfigurera artiklarnas ordningsföljd i fokusgenvägen med hjälp av fältet Ordning. 1 är den största bilden till vänster. Se till att du inte ställer in samma värde för olika artiklar eftersom då kommer sorteringen att ske enligt artikelnamn och värdet för ordningsföljden har ingen verkan.

Så funkar det-artiklar

Så funkar det-artiklar ger information om tjänster som biblioteket erbjuder.

En del tjänster kan beskrivas kortfattat och passar in på ett kort utan någon länk. Andra tjänster kan behöva en mer omfattande beskrivning och då skapas en länk till en annan sida med all information.

Följ stegen nedan för att lägga till en så funkar det-artikel:

1. Gå till sidan med information om bibliotekets tjänster.
  2. Klicka på +-tecknet i innehållspresentatören.
  3. Välj Så funkar det i listan.
  4. Skriv en rubrik, en sammanfattning och innehåll. Om du endast anger en sammanfattning och inget innehåll, kommer det inte finnas någon länk till en artikel.
  5. Om du vill länka till en annan sida från artikeln, använd då fältet Länk. Fyll i titeln till länken under Länktext.
  6. Välj en bild som ska visas i vyn med hela artikeln. Det är valfritt att använda en bild, men det förbättrar artikeln och användarupplevelsen. Välj en bild från Dokument och media eller ladda upp en ny bild från din dator. Se till att bilden inte är högupplöst (anpassad för utskrift) för att undvika att sidan laddas långsamt. Se till att ange en Alt-text för tillgänglighet.
  7. Välj Visningssida bland valen längst ned – i detta fall, Så funkar det.
  8. Publicera artikeln och uppdatera sidan för att se att artikeln visas i listan.

Nyhetsartiklar

Nyhetsartiklarna kan till exempel beskriva nyheter och teman på biblioteket. På startsidan hittar du de senaste artiklarna från kategorin Nyheter, med en länk till en hela nyhetsartikeln.

Följ stegen nedan för att lägga till en nyhetsartikel:

1. Gå till startsidan.
  2. Klicka på +-tecknet i innehållspresentatören för nyheter.
  3. Välj Artikel i listan.
  4. Skriv en rubrik, en sammanfattning och innehåll. Sammanfattningen visas i nyhetslistan på startsidan.
  5. Välj en bild som ska visas i vyn med hela artikeln. Det är valfritt att använda en bild, men det förbättrar artikeln och användarupplevelsen. Välj en bild från Dokument och media eller ladda upp en ny bild från din dator. Se till att bilden inte är högupplöst (anpassad för utskrift) för att undvika att sidan laddas långsamt. Se till att ange en Alt-text för tillgänglighet.
  6. Välj Visningsida bland valen längst ned – i detta fall, Artikel.
  7. Publicera artikeln och uppdatera startsidan för att se att artikeln visas i nyhetslistan.
  8. Klicka på artikeln för att se att hela artikeln visas även i fullsidesvisningen.

Evenemangsartiklar

Evenemangsartiklar används för att beskriva evenemang på biblioteket som besökare kan delta i, till exempel författarläsningar, högläsning av barnböcker och internetlektioner för seniorer.

Evenemang presenteras på startsidan (de kommande sex evenemangen) och på evenemangssidan (alla kommande evenemang).

Följ stegen nedan för att lägga till en evenemangsartikel:

1. Gå till evenemangssidan.
  2. Klicka på +-tecknet i innehållspresentatören för evenemang.
  3. Välj Evenemang i listan.
  4. Fyll i evenemangets titel.
  5. Lägg till en lättfattlig men beskrivande text för evenemanget under Innehåll.
  6. Ange en start- och sluttid för evenemanget. Om evenemanget pågår i flera dagar, lägg då även till ett slutdatum.
  7. Fyll i en plats och en adress.
  8. Välj en bild från Dokument och media eller ladda upp en ny bild från din dator. Se till att bilden inte är högupplöst (anpassad för utskrift) för att undvika att sidan laddas långsamt. Se till att ange en Alt-text för tillgänglighet.
  9. Under Metadata väljer du kategorier såsom plats eller målgrupp.
  10. Under Tider anger du evenemangets slutdatum som Utgångsdatum.
  11. Välj Visningssida bland valen längst ned – i detta fall, Enskilt evenemang.
  12. Publicera artikeln och uppdatera sidan för att se att artikeln visas i listan.

Filialartiklar

Biblioteksfilialerna finns på en sida som vanligtvis kallas Våra bibliotek. Du kan klicka på en filial för att se en helsidespresentation för en viss filial.

Följ stegen nedan för att lägga till en filial:

1. Gå till sidan med biblioteksfilialerna.
  2. Klicka på +-tecknet i innehållspresentatören för biblioteksfilialer.
  3. Välj Filialinformation.
  4. Fyll i titel – namn på biblioteksfilial.
  5. Ange adress, postnummer och ort – denna information används för att visa bibliotekets plats i Google Maps.
  6. Ange en e-postadress.
  7. Välj en bild från Dokument och media eller ladda upp en ny bild från din dator. Se till att bilden inte är högupplöst (anpassad för utskrift) för att undvika att sidan laddas långsamt. Se till att ange en Alt-text för tillgänglighet.
  8. Lägg till en kort men kärnfull beskrivning av filialen. Texten visas i en textruta i helsidespresentationen för filialen.
  9. Under Öppettider kan du skapa en koppling till Google Calendar eller KIFI (endast Finland). Om fältet Biblioteksnamn lämnas tomt kommer biblioteksinformationen visas utan fältet för öppettider.
    Google Calendar: Ange filialens kalendernamn, till exempel Lagersberg bibliotekAxiell konfigurerar kopplingen till Google Calendar när sajten ska aktiveras.
    KIFI: Ange exakt sträng från KIFI
  10. Välj Visningssida bland valen längst ned – i detta fall, Filial.
  11. Publicera artikeln och uppdatera sidan för att se att filialen visas i listan.
  12. Klicka på artikeln för att se att hela artikeln visas i helsidespresentationen av filialen. Om du vill uppdatera beskrivningen av filialen, då går du tillbaka till listvyn och klickar på Redigera för filialen.

Vanliga frågor-artiklar

Vanliga frågor är den typ av frågor som ofta ställs av besökare. Vanliga frågor kan användas för att samla in dessa frågor på en sida i ett smart format där frågor och svar kan visas på ett kompakt och användarvänligt sätt. Ju kortare, desto bättre, gäller för såväl frågor som svar.

Följ stegen nedan för att lägga till en artikel med vanliga frågor:

1. Gå till FAQ-sidan.
  2. Klicka på på +-tecknet i innehållspresentatören för vanliga frågor.
  3. Välj FAQ i listan.
  4. Ange en titel – själva frågan.
  5. Fyll i svaret under FAQ – svar.
  6. Publicera artikeln och uppdatera FAQ-sidan för att se att fråga och svar visas i listan.

Bildhantering

Det finns många sätt att optimera användning av bilder, men här följer några enkla rekommendationer som vanligtvis fungerar bra. Mitten av bilden visas automatiskt vilket innebär att bildens höjd spelar mindre roll.

När det gäller bakgrundsbilder som fyller hela webbläsarfönstret rekommenderas bilder i 16:9-format som är 1920 pixlar breda, eftersom 1920 pixlar är en vanlig skärmupplösning.

För fokusgenvägar och evenemang räcker det med att använda bilder i 4:3-format som är 800 pixlar breda.

Bildresurser

En bild är värd mer än tusen ord!” Tänk dig vad en text tillsammans med en bild kan åstadkomma för bibliotekets sajt.

Om du inte själv har fina bilder, följer här några exempel på sajter där du hittar bilder som är gratis att använda.

Kom ihåg att det är god praxis att nämna fotografen med namn när du använder bilder som andra tagit, helst i slutet av artikeln eller intill bilden om den används i brödtexten.

Bilder som du finner online kan ha en hög upplösning och måste därför komprimeras för att undvika att din sajt laddas långsamt. Du kan använda verktyg som Photoshop eller GIMP, eller gå till sajten nedan för att snabbt och enkelt ändra storlek på en bild: